Girişimcilik Kulüpleri
LİSELERDE GİRİŞİMCİLİK KULÜPLERİ KURMA PROJESİ
Türkiye’de ilk olarak lise öğrencisininde imzası bulunan protokol imzalandı.Protokolde Tümsiad Genel Başkanı Dr.Hasan SERT ,İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr.Muammer Yıldız,Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir,Kadırga Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Bilal Bulut ve Öğrencileri temsilen lise öğrencisi Samed Ağırbaş ın imzası bulunuyor.Proje Sahibi ve koordinatörü Samed Ağırbaştır.
Proje pilot olarak ilk etapta Istanbul genelinde başlatılmıştır.2 adımda Türkiye genelinde yaygınlaşırılacaktır.
Proje ekibi tamamen gönüllülerden oluşmaktadır.İlçelerde ilçe kurulları oluşturulmuş okullarda ise kulüpler ile çalışmalar yürütülmüştür.aynı zamanda yerel etkinliklerde yerel paydaşlardan destek alınmıştır.(Belediye,Kayamkamlık v.b)
Proje kapsamında okullar ile iş adamları buluşturuldu.Okullar STKlar ve Yerel yönetimler ile sosyal etkinlikler alanında ortaklaşa çalışılması teşvik edildi.Bu sayede yerel ekosisteme canlılık getirildi.Yerel çalışmaları arttıtıldı.
Diğer kurumların liselerde yaptığı etkiniklere destek sağlandı.Okullarda öğrencilerin rahatlıkla sosyal etkinlik yapabilecekleri yasal zemin oluşturuldu.Öğrenciler kendi fikirlerini yatırımcılar ile buluşturabildi.Çeşitli iş fikirleri iş adamları tarafından fonlandı.(İstanbul Ticaret Odası,Türkiye Odalar Borsalar Birliği,İstanbul Sanayi Odası gibi kurumlardan’da destek alındı ortak çalışmalar yapıldı.)
Akademisyenler ile liselerde girişimcilik geliştirme çalışmaları yapıldı ve yayınlandı.Prof.Dr.İsmail Çoşkun ile girişimcilik konulu seminer yapıldı.Prof.Dr.Vehbi Altınçul ile Girişimcilik konulu çalışmalar yapıldı.
İstanbul Genelinde Meslek,Düz,imam hatip gibi tüm lise türlerinden oluşan 871 Lisede Girişimcilik Kulüpleri Kuruldu.Kulüplerin yönetmeliği,çalışma esasları hazırlandı ve okullara dağatımı yapıldı.Çalışma esasları hazırlanırken bir çok kurum kuruluştan destek alındı.
871 Lisede Girişimcilik Kulübü Yönetimi,Kulüp Başkanı,Yönetim Kurulu Üyeleri ve Genel Sekreter seçimleri yapıldı.Demokratik bir ortamda geçen seçimler sonucunda seçilen kişilerin bilgileri ana proje ekibine iletildi.
Liselerde Girişimcilik Kulüplerini anlatan seminerlerler verildi.Bunun dışında yüzün üzerinde okulda Sosyal Girişimcilik seminerleri verildi.Bu seminerler sonucunda liselerdeki çeşitli sorunlar toplantı ve rapor haline getirildi.Rapor Milli Eğitim Bakanlığına iletildi.
Okullar kendilerinin belirldikleri etkinlikler düzenlendi.Etkinliklerde Girişicmilik teması ön plana çıkartıldı.Öğrencilere Girişimcilik ruhu kazandırmak amaçlandı.yapılan etkinliklerin başında öğrenciler yer aldı.İsteyen öğrenci kulüp yönetimininde verdiği karar ile isteği etkinliği hayata geçirdi.Okullarda ortalama her dönem 6 etkinlik gerçekleştirildi.
12 ay boyunca her okulda dönemsel faaliyetler gerçekleştirildi.12 ay boyunca her okulda en az 12 etkinlik yapıldı.Türkiye genelinde en fazla etkinlik istanbuldaki okullarda Girişimcilik Kulübü projesi dolayısı ile yapıldı.
Etkinliklere toplam dahil olan öğrenci sayısı 100.000 kişi.Faaliyetlerden haberder olan öğrenci sayısı ise 500.000 bini geçmektedir.Türkiye genelinde yapılan en büyük proje Liselerde Girişimcilik Kulüpleri kurma projesidir.
39 ilçede geniş katılımlı seminerler teriplendi.Seminerlere ilçe genelindkei okullardan öğrenciler katıldı.Ortalama 300 kişinin katıldığı seminerlerde Girişimcilik üzerine söyeşiler gerçekleştirildi.Bu kapsamda bir çok program tertiplendi.
Ana Proje ekibi olarak 33 adet geniş katılımlı genel etkinlik düzenlendi.İl geneli katılımın olduğu Fatih Belediyesi ile birlikte Sporcu Öğrenci Buluşmaları,İş Adamı Öğrenci Buluşmaları,Siyasetçi Öğrenci buluşmaları,Kamu Yöneticisi Öğrenci buluşmaları gibi buluşmalar gerçekleştirildi.
Video röportajlar gerçekleştirildi bu röportajlar Istanbul genelindeki girişimcilik kulüpleri ile paylaşıldı.Final Programı İETT genel müdürü Dr.Hayri Baraçlı ile gerçekleştirildi.
12 kişi ile yazılı röportaj yapıldı bu yapılan röportajlar öğrenciler ile paylaşıldı.Bazı okullarımıza iş adamlarmız ve belediye başkanlarımız ile ziyaretlerde bulunuldu.
Litvanya ,Polonya ülkelerinde fizibilite çalışmaları yapıldı.Projenin diğger ülkelerde uygulanabilirliği denendi.Sonuç olarak tüm dünya ülkelerinde uygulanabilir bir proje olduğuna karar verildi.Demokrasi kültürünü ve Girişimcilik kültürünü aynı anda öğrenciye işleyen bir çalışma olduğu ıspatlandı.