Başlangıç / İletişim / Sosyal Girişimcilik Nedir ?

Sosyal Girişimcilik Nedir ?

Sosyal Girişimcilik Nedir ?

Sosyal girişimcilik , yapılan işlerden maddi  geri dönüş veya ticari kar  beklemeksizin , belirlenen toplumsal sorunun ,ortadan kaldırılması için geliştirilen kalıcı çözümler/sistemlerdir.Ticari girişimciler yeni yatırımlar,yeni sanayiler ,yeni projeler ürettikleri gibi sosyal girişimcilerde toplumsal sorunlara çözüm olacak, yenilikçi bakış açısı ile kalıcı çözümler sağlayacak projeler üretir. Sosyal Girişimciyi ve Sosyal Girişimcilik olgularını bu yazımda  örnekleri ile anlatıyor olacağım.Öncelikle bilindik bir sosyal girişimci olan  Muhammed Yunus örneği ile başlayalım.

Muhammed Yunus Kimdir ?

1940 yılında Bangladeş’te doğdu. Yunus bankacı ve ekonomi profesörü’dür. Dünya’da Mikrokredit kavramını bulan ve geliştirenlerdendir. Yoksulları girişimci yapmak amacı ile kurulan aynı zamanda micro kredi sisteminin yayılmasını sağlayan Grameen Bankası’nın kurucusudur. 2006′da Yunus ve bankasına Nobel Barış Ödülü verilmiştir. Yunus yaptığı girişim sayesinde sadece 7.340.000 kişi yoksulluktan kurtulmuştur.1974 yılında Bangladeş’in kıtlık ve yoksulluğun artması  ile Bangladeş’te bir üniversitede Ekonomi Bölümü Başkanı olan Yunus, ders kitaplarının yetersiz olduğunu düşünerek gerçeğe döner ve Yeni baştan öğrenci olup, toplumsal sorunların gerçeğini anlamak için solucan bakışı ile köylerde sorunu öğrenmeyi seçer.

İlk görüştüğü yoksullardan  biri bambu tabure yaparak sattığını, tabure yapacak bambuyu satın alacak parası olmadığı için, malzeme toptancısından malzeme borçlandığını, yaptığı tabureleri her akşam bu yüzden satmak zorunda olduğunu ve bütün bu işten sadece 2 Cent kazandığını öğrenir. Borç para bulup, kendi malzemesini alabilirse de daha fazla kazanacağını Malzemeyi alması için gerekli tutar ise 22 Cent’ti.

Bir hafta içinde bulundukları köyde öğrencileri ile araştırma yaparlar 42  borç alan insan tespit ederler, toplam borç aldıkları tutar ise 27 $’dan azdır. 42 ailenin çektiği tüm bu çile 27$’ın yokluğundan mı der. Ve bu kişilerin malzeme alabilmesi için gereken bu fonlamayı bireysel olarak yapar. Ancak o gece elinden iş gelen, çalışkan sadece malzeme alacak paraları olmadığı için  kendi geçimlerini sağlayamayan bir toplumun parçası olmanın utancı ile uyuyamaz.

Bu yaşadıkları Yunus’a bu sorunun giderilmesi için proje üretmeye sevk eder. Yunus bireysel olarak yaptığı fonlama ile yoksul insanların malzeme alarak yoksulluktan kurtulduklarını görür ve bu fonlamanın kurumsal bir yapı tarafından ve daha güçlü bir şekilde yapılması için Grameen Bank fikrini ortaya atar. Ve 1983 yılında Grameen Bankasını kurar.

1976’da 42 kişiye ödünç verilen 27$’dan 1998’de 2.3 milyon aileye verilen 2.3 milyar Dolara; ve bugün ise 125.396.957.972 taka bütçeye ve 22 bin çalışana sahip dev bir banka halini almıştır. Yunus yaptığı bu çalışma ile milyonlarca insanı yoksulluktan kurtarmış ve dünya genelinde uygulanan micro kredi sistemini hayata geçirmiştir.Yunus sayesinde belki dünyada milyonlarca insan ölmekten kurtulmuştur.

Türkiye’den sosyal girişimciliğe örnek olarak liselerde girişimcilik kulüplerini vereceğim. Lise 3 sınıf öğrencisi iken bir kaç arkadaşım ile beraber Türkiye’de liselerde girişimciliğin gelişmediğini,girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak için hiç bir çalışma yapılmadığını gördük.Gözlemlerimize göre Meslek liselerinden mevzun olan bir çok öğrenci üniversite okumak yerine kendi alanları dışında çalışmaktadırlar.

Bu da meslek liselerinde öğrencilere öğretilen tüm bilgilerin kullanılmadğı anlamına geliyor.Başta Meslek liselerinde okuyan öğrencileri kendi alanları ile ilgili üniversite vizyonu kazandırmak ve işletme sahibi yapmak için girişimcilik kültürünü liselerde yaygınlaştırmak için girişimcilik kulüpleri projesini hayata geçirdik.

Bugun girişimcilik kulüpleri sayesinde yüzlerce işletme sahibi lise öğrencisi bulunuyor.Türkiye genelindeki tüm liselerde bulunan girişimcilik kulüplerinin bugub 550 binden fazla üyesi mevcuttur.

Bir sonraki yazımda liselerde bulunan girişimcilik kulüpleri ile ilgili daha detaylı bilgiler vereceğim…

Tags: , , , , , , , , , , , , ,